Publicita – Korzár

13.01.2013 | Femfest, Pandorina skrinka, Projekty

Korzár 10.6.2011

Fem Fest chce upozorniť na násilie páchané v párových vzťahoch

PREŠOV. Otvorením výstavy Umlčané svedkyne sa začal dnes v Prešove 1. ročník podujatia Fem Fest, ktorého cieľom je upozorniť na problematiku násilia páchaného na ženách v párových vzťahoch. Séria podujatí bude prebiehať do 16. júna v rámci projektu Pandorina skrinka, ktorý realizuje Záujmové združenie žien (ZZŽ) MyMamy Prešov z finančnou podporou Európskeho sociálneho fondu.

Štatutárka združenia Apolónia Sejková konštatovala, že jedinou cestou ako zastaviť násilie páchané na ženách a deťoch je nulová tolerancia voči tomuto násiliu.

„Ak sa budeme zaujímať o životy tých druhých, ktorí žijú vedľa nás a budeme na nich upozorňovať a posilňovať obete, len vtedy sa nám podarí násilie, ktoré je na nich páchané v ich intímnom priestore nejakým spôsobom zastaviť, “ dodala Sejková.

Výstavu, ktorá pozostáva z 25 figurín ženských siluet dnes inštalovali v priestoroch Partnerského inovačného centra. V ďalších dňoch budú rozdelené do priestorov piatich inštitúcií, ktoré sú často navštevované.

„Na figurínach sú popísané príbehy slovenských žien, ony samé alebo ich deti zomreli v dôsledku najbrutálnejšieho násilia páchaného vo vzťahu s mužom, manželom, “ vysvetlila Sejková.

Vedúca oddelenia násilnej kriminality Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Katarína Mogišová potvrdila, že polícia sa, bohužiaľ, s prípadmi takéhoto násilia stretáva často a v posledných rokoch ich neubúda.

„Posledný prípad sme registrovali vo štvrtok (9.6.) v obci Proč, kde sa muž vyhrážal manželke zabitím. Za domáce násilie ho stíhali už dvakrát. Hliadka agresívneho útočníka spacifikovala, momentálne je na psychiatrii a bolo voči nemu vznesené obvinenie, “ povedala Mogišová.

V rámci festivalu sa 13. júna v Divadle Alexandra Duchnoviča začína o 19. hodine prestavenie banskobystrického Divadla na rázcestí, ktoré sa predstaví s inscenáciou dvoch noviel pod názvom Variácie lásky. O deň neskôr v Knižnici POH – Slniečko sa uskutoční zážitkové čítanie pre žiakov so spisovateľkou Gabrielou Futovou.

V stredu (15.6.) bude ZZŽ prestavovať svoju činnosť a poskytovať poradenstvo v prezentačných stánkoch umiestnených na Sídlisku III a Sídlisku Sekčov. Fem Fest vyvrcholí vo štvrtok večer koncertom Kataríny Knechtovej, počas ktorého uvedú v premiére krátky filmový shot Pandorina skrinka s podtitulom „Pomôžeme vám nadýchnuť sa“.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5931492/fem-fest-chce-upozornit-na-nasilie-pachane-v-parovych-vztahoch.html#ixzz1jeVxU8g0

Korzár 11.6.2011

Učia ženy brániť sa pred násilím.
Policajtky spacifikovali násilníka v Proči

Násilie v rodinách je každodennou realitou. Potvrdzuje to aj prípad spred dvoch dní v Proči pri Prešove. Policajná hliadka tam musela spacifikovať agresívneho tyrana, ktorý sa bývalej manželke vyhrážal zabitím.

PREŠOV. Majorka Katarína Mogišová z oddelenia násilnej kriminality Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove potvrdila, že sa s násilím na ženách a na deťoch stretávajú takmer každý deň.
Zdôraznila, že u nás je ešte stále vysoká tolerancia násilia v rodinách a napriek tomu počet trestných oznámení stúpa.
„Takmer v každom druhom prípade hrá hlavnú úlohu nedostatok peňazí, alkoholizmus a následná agresivita, “ uviedla.
Dodala, že prípad v Proči bol typickým príkladom. Policajtky museli použiť všetky donucovacie prostriedky. „Už sme tohto násilníka riešili aj v minulosti a len koncom mája bol prepustený z väzby, “ vysvetlila Mogišová.
Agresívneho muža, ktorý bol pod vplyvom alkoholu, po čine odviezli na psychiatriu a obvinili ho. Hrozí mu väzenie od 2 do 5 rokov.

Nulová tolerancia

Aktivistky zo združenia MyMamy chcú upozorniť na problém násilia na žených. Preto zorganizovali festival Fem Fest, ktorý sa začal včera a potrvá do 16. júna. Každý deň sa budú konať akcie v rôznych častiach mesta.
„Naším cieľom je posilňovať obete, aby začali riešiť násilie, ktoré na nich páchajú partneri v intímnom priestore. Chceme dosiahnuť nulovú toleranciu, “ povedala nám štatutárka združenia Apolónia Sejková.
Podľa krízovej poradkyne Jany Lukáčovej ich klientkami sú častejšie ženy z vidieka. Podľa nej je dôvodom aj to, že v svojej komunite vedia ťažšie nájsť niekoho, komu by sa zverili so svojím trápením, ako ženy v meste.

Umlčané svedkyne

Súčasťou festivalu je aj putovná výstava Umlčané svedkyne. Na 25 figurínach sú príbehy žien z rôznych kútov Slovenska. Mnohé z nich sa skončili tragicky.
Bude tam napríklad príbeh 37-ročnej Jarmily, ktorú uškrtil manžel v lekárni, kde pracovala. Roky ju psychicky týral a keď s dvoma deťmi odišla a podala žiadosť o rozvod, neuniesol to a zavraždil ju.
Manžel sa pokúsil o samovraždu, ale pokus prežil a teraz mu za vraždu hrozí 25-ročné väzenie. Umlčané svedkyne sú putovnou výstavou preto, lebo bude sprístupnená verejnosti v rôznych inštitúciách.

Poskytnú rady aj na ulici

Ďalšou aktivitou bude divadelné predstavenie Variácie lásky v Divadle A. Duchnoviča, ktoré sa uskutoční 13. 6. o 19.00 hod.
O deň neskôr v Knižnici P. O. Hviezdoslava prečíta svoju poviedku Trapoška spisovateľka Gabriela Futová. Vo štvrtok na pešej zóne koncertom podporí aktivity aj Katka Knechtová a po jej vystúpení bude premietnutý film Pandorina skrinka.
Aktivistky združenia však poskytnú informácie či povzbudenie aj naživo a to cez mobilné poradenstvo. Ženy ich môžu nájsť v stánkoch na Sídlisku III pri Centrume a na sídlisku Sekčov pri Opále v stredu 15. 6. od 9.00 do 17.00 hod. Celý nasledujúci deň budú mať stánok v centre pri Ľudovej banke.

CHRÁNENÉ BÝVANIE

Vedú ženy krok za krokom

MyMamy prevádzkujú aj chránené bývanie pre ženy, hoci s obmedzenou kapacitou. Je to jediné bývanie v Prešovskom kraji a ubytovať v ňom môžu dočasne len 11 ľudí, vrátane detí.

Kapacita je plná neustále. Ženy sú zvyčajne v hroznom psychickom stave a poradkyne ich musia viesť krok za krokom, aby sa postavili na vlastné nohy. Často aj hospodáriť s peniazmi, aby vyšli aj s minimálnym príjmom. „Najviac sa ma dotkol problém matky štyroch detí, ktorá nás požiadala o pomoc tesne pred Veľkou nocou. Pani bola zúfalá a bála sa, že ostane s deťmi na stanici. Pomohli sme im nájsť bývanie mimo Prešova, poskytovali rady počas súdnych konaní, až kým sa im nepodarilo osamostatniť. V súčasnosti býva s deťmi vo svojom byte a sú spokojní. Teším sa s nimi, “ povedala o jednom zo šťastnejších príbehov Apolónia Sejková.